Oct 11, 2012

aku beriman dengan qada dan qadar

assalamualaikum =]

rukun iman yang terakhir sekali " beriman dengan qada dan qadar ALLAH"

dulu mase zaman muda-muda idak la teman paham macam mane nak beriman dengan qada dan qadar nie..tapi sebagai sedikit perkongsian dari diri yang sangat lemah dan tak mampu berbuat apa-apa tanpa keizinan-Nya.

pernah tak dengar cerita ade seorang hamba Allah yang sangat-sangat bertawakal kepada ALLAH..pada setiap perkara yang berlaku semuanya diikuti dengan "ADA HIKMAHNYA"..well  kepada yang baru nak memahami bagaimana beriman dengan qada qadar bolehlah memulakan dengan memahami kata-kata ini.

lepas ni bolehlah cuba dan lihat kesannya frasa yang sangat mendalam ini.tak percaya?percayalah setiap perkara yang berlaku bukan kebetulan tapi perancangan Ilahi..maka kita sebagai hamba yang lemah yang mampu merancang dan berdoa kerana ALLAH menjawab setiap doa kita dengan "YES" . "NOT YET" dan "HAVE SOMETHING BETTER" . saya tulis ni pon pasti ade kesannya jika bukan kepada diri sendiri tapi kepada siapa2 yang diluar sana mungkin kenal atau tidak.

P/s: dulu nak jadi doktor , tapi sambung belajar asasi kejuruteraan(konon nak sambung chem engineering) tapi kemudian teruskan belajar dalam geofizik. ( BIO -> CHEM -> PHY) saya yakin dan pasti ade hikmahnya.

waallahua'lam =]

2 comments:

  1. Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)

    ReplyDelete
  2. setuju3 dgn comment TenangYangHakiki =]

    ReplyDelete