Aug 29, 2012

Ramadhan Beyond The Impossibles

Alhamdulillah sekarang dah bulan syawal . bulan kemenangan buat umat islam yang berjaya menghabiskan sebulan ramadan berpuasa penuh dan beramal ibadat . buat yang tidak , berasa malulah untuk berlebih-lebih daripada mereka yang berpuasa penuh (perempuan uzur tak dikira).

p/s: intro dah macam nak bagi kuliah je.hak3

sebenarnye nak share je tentang kedasyatan bulan ramadan yang mulia nie selain daripada aku sendiri lahir bulan nie..haa 19 ramadan ye.sila hafal.tar0k dalam calendar hensen kome uh.hahaha :D

dulu kang mase sebelum bulan ramadan aku tertanye-tanye ape yang lebihnye bile setan dah kene ikat dan campak dalam laut bagai.rupe-rupenye memang kite tak kan perasan kalo kite mencari tapi ia perlu dirasakan:)

sebagai contoh , bulan lain-lain :
1 > aku cam maleh je nak pergi ke surau sebab jauh . tapi dalam bulan ramadan aku sendiri plak yang marah adik-adik aku bile deme maleh nak pergi.
2 > aku nak pergi surau naik kerete pon maleh je , tapi dalam bulan ramadan aku boley plak sanggup  berbasikal dan ade sekali uh aku berlari je sebab adik aku mengade-ngade nak naik basikal .
3 > bulan lain nak bertukar-tukar juadah dengan jiran pon kene tunggu musim durian la..rambutan la..kenduri  lauk ta abes la , tapi dalam bulan ramadan kite sendiri beriya-iya pikir nak masak ape nak bagi jiran-jiran
4 > bulan lain punyelah susah kalo nak berkumpul same untuk famili yang duduk jauh , tapi dalam bulan ramadan kite sendiri yang mewajibkan setiap minggu balek kampung atau berbuka rumah adik beradik .
5 > banyak lagi la , yang nie semua daripada pengalaman aku .kalau kome mesti banyak dan pelbagai lagi kan??

kesimpulannya , sememangnya ramadhan nie " beyond the impossibles "

kalau ade lagi buat jahat mase bulan ramadan uh.maksudnya itulah nafsu yang ade dalam diri setiap insan. "nice try but cube lagi" adalah ungkapan yang sepatutnya kite cakap kepada nafsu pada bulan tersebut . 

* diri sendiri pon amek iktibar . bukan tuleh nak beriye-iye je :)


No comments:

Post a Comment